Sundshopen rasteplass

Sundshopen rasteplass

Rasteplass med vorr

Sundshopen rasteplass er en del av Nasjonale Turistveger og ligger ved Sundshopen i Sømna kommune på Helgelandskysten. Rasteplassen er omgitt av eksisterende løvskog og frodig jordbrukslandskap og har blitt attraktivt for både bading, fisking og opphold, både for lokale og tilreisende.  

  • Byggherre: Statens Vegvesen Nasjonale turistveger
  • Tidsrom: 2019-2022
  • Arkitekt: Rever & Drage Arkitekter
  • Rådgivere: OK Kristoffersen
  • Alle foto: David Dundas Brandt

Grindaker har bistått arkitektene i Rever & Drage med utvikling og utforming av prosjektet.

Anlegget består av parkeringsplass og toalettbygg som er plassert nord for en eksisterende løvskog, omgitt av dyrket mark. Fra toalettbygget er det skåret ut en presis sti gjennom skogen som leder besøkende til en åpen gresslette og strandkant.

En 65 meter lang vorr strekker seg fra strandkanten og ut i innsjøen.

Vorren, eller steinpiren er bygget av laftet tømmer og skiferheller og fungerer som brygge, utsiktspunkt og badebrygge med store stupesteiner ytterst.

I tillegg til å være et godt oppholdssted i seg selv gir vorren skjerming for østavind, den legger til rette for av- og påstigning for båt og kajakk og den gir mulighet for å komme tørrskodd ut til dypt vann for aktiviteter som krever det.

Trær og skogbunn som måtte vike for stien er flyttet og plantet på nytt. Stein, treverk og aluminium er kortreiste materialer fra regionen og er bearbeidet av lokale håndverkere.