Tangvall skolesenter
Vegetasjonsøyer og aktivitetsflater
Det ble i 2018 utlyst konkurranse for nytt skolesenter på Tangvall utenfor Kristiansand. Grindaker var en del av prosjektgruppen som vant med pris- og løsningsforslag, sammen med Filter arkitekter og entreprenør BRG.
Skolesenteret består av ny ungdomsskole, videregående skole og idrettshall. Prosjektet er videreutviklet gjennom samspillsfaser med brukerne og kommunen, og omfatter deriblant skolegård, skoletorg, skoleåker og uteverksteder.
- Byggherre: Kristiansand kommune
- Tidsrom: 2018-2024
- Omfang/kostnader: Ca 30 daa
- Arkitekt: Filter Arkitekter
- Rådgivere: Sweco, Bravida
- Alle foto: Damian Heinisch
På den videregående skolen er det yrkesskole med fokus på bygg og naturbruk, noe som også har vært utslagsgivende for programmering av utearealene. Skoleåkeren er et eget areal som kan benyttes ved praktisk undervisning, og til ulike prosjekter knyttet til dyrkning og økologisk landbruk.
På ungdomsskolen er det egne klasser med tilrettelagt undervisning, som har fått eget disponibelt areal i form av en sansehage.
Skoletorget, som ligger i tilknytning til den nye videregående skolen, skal være en direkte videreføring og kobling til sentrum. Torget er utviklet til å fungere som et samlingspunkt for nærmiljøet ellers, også utenfor skoletid, og består blant annet av et amfi som kan brukes på 17. mai og ved andre arrangementer. Her ligger også et veksthus, som er til bruk for ulike utstillinger, kafé og som møteplass for nærmiljøet.
Skolegården ligger mer skjermet fra resten av Tangvall sentrum, og har blitt programmert med funksjoner som blant annet streetbasket, ulike balanseapparater, trampoline, huske og sykkelparkeringer.
Uteområdene på skoletomten forholder seg i stor grad til resten av sentrum, hvor det er lagt opp til et åpent og frodig uttrykk med ønske om å vise frem det elevene jobber med.
Skolebyggene har stramme linjer og former, noe som har gjort det ønskelig at utearealene står i kontrast til dette. Bygningene står på et stort sammenhengende utegulv, som brytes opp med “grønne øyer”. De grønne øyene inneholder ulik programmering, aktiviteter og former for opphold.
Øyene benyttes også som en sentral del av overvannshåndteringen, med nedsenkede regnbed som er koblet sammen. Det overordnede konseptet for vegetasjonsbruken ellers har vært å benytte spiselige vekster og lokale arter som har sitt opprinnelige opphav på Sørlandet.