Lilleakerbyen
Naturen som premiss
Lilleakerbyen er et byutviklingsområde som strekker seg fra Lysaker stasjon i sør til Lilleaker stasjon i nord, på både Oslo- og Bærumssiden av Lysakerelva. Området er under transformasjon fra en tidligere bilbasert bydel, med kjøpesenter, asfaltjungel og næringsareal, til et mangfoldig og levede område bestående av ulike former for bolig, næring og kultur. Nye parker, gater og byrom vil danne et nytt nabolag for en rekke målgrupper.
- Byggherre: Mustad Eiendom AS
- Tidsrom: 2014-pågående
- Omfang/kostnader: ca 300 daa
- Arkitekt: LPO, Alab, Kima
- Rådgivere: Civitas, Naturrestaurering, Aas Jakobsen, ViaNova m.fl.
- Alle foto: Damian Heinisch
Reguleringsplan
Utbyggingen av Lilleakerbyen skjer gradvis, hvor flere boliger, kontorer, parker og byrom allerede er bygget eller under bygging. Samtidig planlegges nye fremtidige prosjekt. Reguleringsplan for Oslosiden er utarbeidet (ikke vedtatt), mens reguleringsplan for Granfos på Bærumsiden er under utarbeidelse.
Naturmiljøet på Lilleaker er stedvis svært artsrikt og består av flere naturtyper. Lysakerelva er ansett som unik i regional sammenheng, i hovedsak fordi det er et av få områder som knytter Oslofjorden og marka sammen med en tilnærmet sammenhengende elvekorridor, som det er knyttet store biologiske kvaliteter til.
Arbeidet med grønnstruktur og økologi har blitt pekt ut som et av de viktigste grepene i transformasjonen av Lilleaker. Tilbakeføring av natur, og å la naturen være førende for den videre utviklingen, har vært premissgivende. Det er totalt planlagt etablert 17.000 m2 nytt grøntareal, hvor det overordnet skal sikres sammenhengende grønnstruktur med korridorer der stedegne planter og dyreliv skal å få et betydelig forbedret livsvilkår.
Kantsonen langs elva utvides og tilbakeføres til naturområde og for å forbedre biologisk mangfold, karbonbinding og lokal overvannshåndtering. Naturbasert design er med på å skape synergier mellom de nye grøntområdene og de eksisterende blågrønne strukturer.
Hovedmålet med den grønne strategien er å etablere nye habitater i bakgårder, gater, på tak og i offentlige rom for å skape korridorer og steppingstones som styrker det lokale økosystemet samt tilby besøkende et sted for nye opplevelser i urban natur.
Planteveileder og Landskapsveileder
For å sikre helhetlig planlegging som tar utgangspunkt og forbedrer de landskapsmessige kvalitetene og styrke det biologiske mangfoldet i området har Grindaker utarbeidet bl.a. en landskspsveileder og planteveileder for hele området. Disse skal være retningsgivende for fremtidig naturbasert byutvikling og danne grunnlag for valg og utforming av gater, byrom og grønnstruktur.
Lilleaker planteskole
Lilleaker Planteskole ble offisielt åpnet i april 2022. Prosjektets overordnede mål er å plante 1000 stedegne trær i Lilleakerbyen, som er fremdyrket på stedet, hvorav flere er dyrket fra frø og frøplanter fra trær i kantsonen langs Lysakerelva. Samtidig skal planteskolen være et møtested og læringsarena for lokalbefolkningen og besøkende.
Planteskolen holder til ved Fåbro gård og består per i dag av et drivhus og flere tilrettelagte uteområder hvor trær dyrkes på friland.